BARNEHAGEÅRET 2023 - 2024

Her kommer en liten oversikt over hva dette barnehageåret vil inneholde.

AUGUST

I august har vi fokus på å ønske nye barn velkommen til vår barnehage og samtidig ta imot de som kommer tilbake etter en fin sommerferie. Vi bruker god tid på å bli kjent, skape trygghet og tillit og la nye vennskap etableres. Et godt fellesskap er viktig for oss og alle barna skal føle at deres tanker, meninger og spørsmål blir tatt på alvor. Barna skal få oppleve å mestre vanskelige oppgaver og å takle utfordringer uten å være redde for å mislykkes.

I vår barnehage er alle barna delt inn i aldersgrupper på tvers av avdelingene. Disse gruppene har ulike navn: Crescendo, Bamser, Småtroll og Knøtter. Når et nytt barnehageår starter, har vi en liten høytidelig utdeling av nye gruppemerker til alle barna. Disse merkene setter barna på garderobeplassen sin.

SEPTEMBER

I september starter vi med ulike faste ukesaktiviteter. Det blir aktiviteter på tvers av avdelingene hvor vi deler barna inn i aldersgrupper, og aktiviteter som foregår avdelingsvis. Vi tilrettelegger for god tid til frilek med innslag av voksenstyrte aktiviteter, formingsaktiviteter, turer og samlingsstunder.

Denne måneden starter Crescendobarna opp med Crescendoklubb på torsdager. Dette er noe de fleste barna gleder seg til. De får også utdelt hvert sitt aktivitetshefte, TRAMPOLINE, som de skal jobbe med dette siste året.

Bamser, Småtroll og Knøtter starter opp med opplevelsesgrupper på onsdager. På opplevelsesgrupper er barna på tur i nærmiljøet eller utelek i barnehagen med påfølgende lunsj i grill. Bamser og småtroll har opplevelsesgrupper i like uker og knøtter i ulike uker.

En viktig ting å huske for oss voksne er at det ikke er antall tilbakelagte kilometer som teller når vi er på tur, men at det er opplevelsen, fellesskapet og samtalene underveis som avgjør kvaliteten på turen!

I uke 38 er det Nasjonal brannvernuke. Vi setter av to uker til å jobbe med brannvern og førstehjelp og bruker undervisningsmateriell utarbeidet av Røde Kors og Norsk Brannvernforening. Barna skal få grunnleggende opplæring i brannvern og førstehjelp og alt er tilrettelagt ut i fra alder og modning. Vi får god hjelp av brannbamsen Bjørnis og førstehjelperen Henry.

OKTOBER

I oktober vil høsten inspirere mye av aktivitetene våre, både når det gjelder turer, formingsaktiviteter og samlingsstunder. Gjennom de ulike årstidene er det spennende og å følge barnas tankesprang og undring over det som skjer i naturen. De minste ting kan vise seg å være av den største interesse.

FN dagen 24.oktober markeres i barnehagen. Vi lærer om barns rettigheter og ulike levekår rundt omkring i verden. Vi bruker materiell fra FORUT og avslutter med en aksjon til inntekt for FORUT

NOVEMBER

Første uke i november har vi yogauke.

Grillhytta er barnehagens store stolthet og når det blir kaldere i været trekker vi oftere og oftere inn dit for å kjenne den gode atmosfæren og stemningen rundt bålet. Grillhytta blir et ekstra rom for avslapping, høytlesning, matlaging, lek og ikke minst de gode samtalene. Det skal være rom for å bruke grillhytta spontant med både små og store grupper gjennom hele året.

I november begynner vi å glede oss til den fine adventstiden sammen med barna. Vi planlegger, deler tanker og lar barna medvirke i prosessen.

DESEMBER

Den store julemåneden! Vi skaper en magisk adventstid sammen med barna hvor vi legger vekt på stemningsfulle julesamlinger, pepperkakebaking, julesanger, julegaveverksted og andre tradisjonelle juleaktiviteter. Crescendoklubben reiser på juletur til julegata i Ski, vi får besøk av Nordby Kirke, vi feirer Lucia, vi har nissefest og arrangerer julebord for barna.

JANUAR

Nytt år og nye muligheter! Crescendoklubben drar på Skiskole i regi av Skiforeningen. Det blir mestringsfølelse i skisporet og skiglede.

Vi lar vinteren inspirere både turer, samlingsstunder og formingsaktiviteter. Snø, is og kulde gir oss mulighet for mange morsomme aktiviteter. 

FEBRUAR

6.februar markerer vi Samefolkets dag i barnehagen. I den forbindelse lar vi samenes kultur være utgangspunkt for ulike aktiviteter både ute og inne.

Karneval er en stor begivenhet denne måneden. Vi tar barna med i forberedelsene av den store festen og forvandler avdelingen til et fargesprakende festrom med svarte katter og ballonger.

MARS

Første uke i mars har vi yogauke.

I mars markerer vi også Den Nasjonale Barnehagedagen.

Denne måneden er også overgangen fra vinter til vår og vi begynner å se endringer i naturen. Vi utforsker og reflekterer sammen med barna og gleder oss over de vårtegnene som begynner å dukke opp. Vi begynner å legge planer for våren.

I slutten av mars begynner det å nærme seg påske. Det blir laget påskepynt i alle varianter og det vil nok bugne av mange ulike kyllinger. I samlingsstundene vil påskebudskapet og andre påsketradisjoner få en sentral plass.

APRIL

I april er det full vårstemning i barnehagen. Vi sår frø og følger med på den spennende utviklingen fra frø til plante.

Vårsolen begynner å varme og det blir et yrende liv rundt på barnehagens sykkelbane. Det flotte uteområdet og nærmiljøet vårt inspirerer til og utforske både plante – og dyreriket. Forstørrelsesglass og faktabøker er tilgjengelig for barna slik at de kan utforske alt fra blomster til små insekter. Tidligere har barna laget ekornkasse og hengt opp inne på barnehagens område, det har blitt laget insektshotell og plantet insektsvennlige planter.

MAI

I mai skjer det mye i barnehagen. Vi drar på gårdsbesøk med 3-4-5 åringene og lærer om de ulike gårdsdyra. En spennende busstur er også en viktig del av turen. 1-2 åringene har et eget spennende opplegg denne dagen i barnehagen.

17. maiforberedelser hører med, og barna øver flittig på nasjonalsangen og pynter med norske flagg. 16 mai har vi en egen markering med tog og pølselunsj. Vi inviterer Pingvinen barnehage med på denne markering. Barnehagen har egen fane til 17.maitoget for de som ønsker å delta, og det er foreldrerepresentantene som har ansvar for dette.

Denne måneden har vi fokus på barn og trafikksikkerhet. Vi henter læringsmateriell fra «Trygg trafikk». Prosjektet vil blant annet innebære turer i nærmiljøet hvor vi øver på hvordan vi skal oppføre oss og ta hensyn til trafikken.

Vi avslutter prosjektet med en morsom og utfordrende sykkeldag for alle barna.

JUNI

Vi har en kjøkkenhage som er i stadig utvikling. Der prøver vi å dyrke ulike grønnsaker og bær som barna kan plukke og spise. Barna får ta del i stell og vanning og det er alltid spennende å se hvor stor årets avling blir. Her ser vi prosessen fra at det begynner å spire og gro til at vi kan høste det vi har dyrket.

Crescendoklubben avslutter sin tid i barnehagen med en tur til Frognerparken for å se på teater.